Fent de científics al riu Francolí amb els alumnes de l'Institut Els Pallaresos

Aquest passat dimarts mig centenar d'alumnes de 2on d'ESO han vingut a l'Escola de Natura Francolí per conèixer una mica més un dels rius que passa pel seu municipi, el Francolí.  Desprès de venir caminant des dels Pallaresos, han recuperat forces esmorzant a les nostres instal·lacions. I més tard, ens hem apropat al riu per mirar-lo amb ulls d'ecòlegs.

La primera observació ha estat sobre la quantitat d'aigua que portava el riu, que era poca i corria lentament cap al final del seu viatge al mar. Però aquest és un comportament normal en un riu mediterrani que depèn de les pluges i de les aportacions d'aigua dels trams més alts del seu curs. Per això no ens hem d'espantar quan a l'estiu arriba a assecar-se al seu pas per Tarragona. Tot i així, avui encara ens hem pogut refrescar els peus!




En la primera part del taller s'han pres mesures del riu per tal de determinar el seu cabal. Tot seguit, s'han fet unes analítiques molt senzilles de paràmetres químics de l’aigua. I finalment, hem buscat macroinvertebrats que ajuden a determinar el grau de contaminació del Francolí.


Amb tot això hem tornat a constatar que el nostre riu no està tan brut com sembla i que el Francolí és un riu que porta vida.